Verslag: Carnaval 2008

Ons achtste carnavalsjaar van CV En Moi Iets staat voor de deur. In de vergadering die voorafgaand zijn geweest werd besloten om dit jaar een treetje lager te zingen. We wilden met minder werk en minder inspanning toch een leuke wagen neer zetten. Vooral de drukke en late dagen voor de carnaval moet afgelopen zijn.

Het idee was dit jaar zo gevonden. Groesbeek in beeld was binnen de leden van de cv een veel bekeken en besproken programma. Dat de programmamaker van Groesbeek in beeld de Groesbeekse schlagers in clipvorm ging opnemen en uit zou zenden maakte het idee voor ons nog actueler.

De tekenploeg onder leiding van Stefan (den Breeje) ging aan de slag met het maken van de schetsen. Dit kun je wel overlaten aan onze vakman “pur sang” en natuurlijk waren de tekeningen weer fantastisch. Nadat de meeste leden het ontwerp goedgekeurd hadden kon er begonnen met de bouw van onze zevende praalwagen.

De allereerste bouwavond wordt besloten om de pop van vorig jaar niet af te breken, maar het onderstel en frame grotendeels te gebruiken. William van Fiem, de programmamaker, wilden we hiermee gaan uitbeelden.

Ook dit jaar moeten we weer een wagen van 13 meter lang invullen. Om aansluiting te vinden bij het idee werd er voor gekozen om aan het begin van de wagen een grote TV te plaatsen en in het middenstuk werden de opnames van Groesbeek in beeld na gedaan.

De bouw verliep zoals andere jaren erg stroef. Vooraf kiest iedereen ervoor om een wagen te bouwen, maar uiteindelijk zijn het altijd dezelfde personen die het werk mogen verzetten. Dit jaar werd er door Jeroen, Stefan en Mattus in de kerstvakantie veel extra werk verzet. Stefan heeft in twee weken het totale laswerk van de wagen op zich genomen. De grote camera en de twee kleine camera’s werden door Stefan gefabriceerd en door de andere leden voorzien van kippengaas en papier-maché.

De TV die voorop moest komen wilden we graag draaiend hebben. Voor het onderstel werd een oud lijmkraantje uit elkaar gehaald en de draaikrans in tact gelaten. Bert en Stefan hebben hier heel wat uurtjes in gestoken om een onderstel te maken waar een TV met een omvang van 2 bij 5 meter op kon staan. De bouw van de tv verliep vervolgens voorspoedig. Met vakmensen als Mark en Stefan stond de TV één week voor de carnaval klaar om te schilderen.

De pop die achterop de wagen zou komen, moest nog aangepast worden. Er moest een ‘nieuwe kop’ gemaakt worden. De pop moest een camera in de hand hebben en de elektronica van de pop moest werken. Sokkie en Jeroen, de specialisten in lijmen, hebben de pop uiteindelijk bekleed met witte foam, die dient als ondergrond voor de kleren.

Voor het maken van de kleren konden we dit jaar weer beroep doen op oma Rutjes. Al jaren staat ze klaar met naald en draad. Geweldig om te zien hoe oma het ieder jaar weer voor elkaar krijgt.

Over de letters voor het voorbord hoeven wij ons gelukkig nooit druk te maken. Sinds jaar en dag beschikken wij over de Wimpie-machine. Hiermee zaagt Willem op vakkundige wijze onze letters. Aangezien Willem er altijd wel een paar vergeet, is hij hier de gehele bouwperiode mee bezig.

Hoe dichter bij de carnaval hoe drukker het werd tijdens de bouw. Dit was ook wel nodig er was immers nog voldoende werk. Met man en macht werd er gebouwd om alles op tijd af te krijgen. Als het resultaat zichtbaar wordt is het bouwen ook leuker.

Aangezien er op verschillende locaties werd gebouwd, was de wagen dit jaar weer een bouwpakket. Op zaterdag werd alles in elkaar gezet. Dit vergt toch altijd meer tijd dan je vooraf kunt inplannen. Sommige dingen zitten tegen en daarvoor moet dan een oplossing bedacht worden. Uiteindelijk was de wagen op zondag om 01.30 klaar. Vooraf hadden we gezegd het rustig aan te doen, maar als je naar de wagen kijkt ziet het er toch weer schitterend uit. Nu slapen en vroeg weer op om een geweldige carnaval te gaan vieren.